SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28990 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9842 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • [...] „wieloletnie bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać jedno – nikt nie udowodnił, iż duża ilość protein w diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Referencje: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9020 Data: 2017-08-20 12:47:14
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszcze czy proteiny. Nie znaczy to także, że cukier stołowy czy węglowodany złożone są szkodliwe dla człowieka, gdy nie są nadużywane. Po prostu należy zbilansować ich ilość w diecie. Z pewnością korzystne dla zdrowia jest wykluczenie dodatkowo słodzonych napojów. Posiłki bogate w tłuszcze i białko mogą być dobrą propozycją w godzinach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3333 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13383 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] pracy (u człowieka te procesy zachodzą z różną intensywnością wskutek adaptacji ciała do wysiłku, nie zawsze wzory i obliczenia będą się sprawdzać), a co gdyby zwiększyć ilość aerobów? Niestety, aeroby w nadmiarze również przynoszą negatywne efekty, m.in. zmieniają profil hormonalny zawodnika, jeżeli masz dobrą wydolność fizyczną, możesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15690 Data: 2018-12-08 09:16:15
  • Czy alkohol tuczy? Fakty i mity!

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] Wyniki: po 10 tygodniach grupa cukru stołowego zwiększyła dzienną podaż energii o 1.6 MJ/D, czyli o 382,1 kcal, z tego cukier stanowił aż 28%, jednocześnie spadła ilość dostarczanych tłuszczów i białek, grupa słodzików zmniejszyła dzienną podaż cukru, grupa cukru zwiększyła masę ciała o 1.6 kg, w tym ilość tkanki tłuszczowej o 1.3 kg! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12027 Data: 2019-01-19 14:01:33
  • [...] i nawodnieni. Wg historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy dostarczasz zaraz po treningu węglowodany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15107 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • [...] lub przed wyścigiem, jeśli cierpisz z powodu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Woda Wypróbuj wstępny plan nawodnienia zakładający podaż ~ 400–800 ml / h; Dostosuj ilość wody oraz sodu w wodzie zgodnie ze swoimi indywidualnymi cechami oraz warunkami w których trenujesz/startujesz (potliwość, zawartość sodu w pocie, intensywność ćwiczeń, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4335 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19425 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7480 Data: 2019-04-26 11:05:37
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żadnego pojęcia o tym, co próbują usuwać albo czego się pozbywać wskutek stosowania określonej diety. Sugeruje się, że „dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier” albo „duża ilość przyjmowanych leków” przyczyniają się do składowania toksyn. Jest to wierutna bzdura. Cukier składa się z glukozy i fruktozy, podlega określonym przemianom, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1399 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] wiązany z zakrzepicą żylną, z kolei czynnik VII z chorobą naczyń wieńcowych, inicjuje ciąg kaskady prozakrzepowej u człowieka. Z drugiej strony, np. oxandrolone, redukuje ilość fibrynogenu. Jednak, czy to wystarczy? 20 mg dziennie oxandrolonu miało działanie przeciwzakrzepowe: plazminogen wzrósł po 7 dniach z poziomu 100% ± 21% do 174% ± 21% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12566 Data: 2019-04-17 11:08:30
  • [...] i całkowite zużycie energii, prowadząc do przechowywania 90-95% nadwyżki energii. Wniosek: nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do większej akumulacji tłuszczu, niż nadmierna ilość węglowodanów w diecie, a różnica była większa na początku okresu przekarmiania. Oczywiście, można się kłócić, iż zastosowano zbyt dużą nadwyżkę energetyczną. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4159 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] podaży kwasów z grupy omega-6, a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3114 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1119 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • [...] było skuteczniejsze od obu rodzajów terapii związanych z zanurzaniem w zimnej wodzie (w okresie 72 godzin po zakończeniu treningu), różne terapie nie miały wpływu na ilość mleczanów oraz kinazę kreatynową. Czy morsowanie jest dobrym sposobem na poprawę regeneracji? W świetle tych obserwacji nie zaleca się stosowania chłodzenia w wodzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16986 Data: 2018-03-06 17:01:17
  • [...] siedzenie) było skuteczniejsze od obu rodzajów terapii związanych z zanurzaniem w zimnej wodzie (w okresie 72 h po zakończeniu treningu). różne terapie nie miały wpływu na ilość mleczanów oraz kinazę kreatynową. W świetle tych obserwacji nie zaleca się stosowania chłodzenia w wodzie 14°C czy 5°C, jako sposobu regeneracji po wysiłku. Jeszcze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27881 Data: 2019-06-07 22:14:57
  • [...] Odnotowano przy tym 54% wzrost objętości włókien. Osoby nie reagujące miały średnio 10 komórek satelitarnych na 100 włókien mięśniowych, a trening nie miał wpływu na ich ilość, nie odnotowano też u nich hipertrofii. Podsumowanie Predyspozycje genetyczne, np. w kulturystyce, to: odpowiednia rama kostna, szerokie barki, wąskie biodra podatność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12959 Data: 2019-09-29 11:06:42
  • [...] witamin, minerałów czy pełnowartościowych protein? Przykładowo, liczne badania wskazują, iż w trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym należy stosować większą ilość protein w diecie, a więc nie wystarczy tylko „zjadać mniej węglowodanów i tłuszczy”. Należałoby przemyśleć od początku cały schemat żywieniowy. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11688 Data: 2018-07-05 14:28:06